„Senki nem halhat meg úgy, hogy nem volt az életében legalább egy traktorja!” – az újszilvási kistraktor találkozón jártunk

„Senki nem halhat meg úgy, hogy nem volt az életében legalább egy traktorja!” – az újszilvási kistraktor találkozón jártunk
július 10 14:44 2017

 

Látványos akrobatika, két keréken küzdő Yanmar, ügyességi próbák és traktorszépségverseny gondoskodott maradandó élményekről és felhőtlen kikapcsolódásról az ország szívében tartott japán kistraktor találkozón.

Gyönyörű környezet és napsütéses idő fogadta az ötödik alkalommal megrendezett japán kistraktor találkozóra érkezőket, a Pest megyei Újszilváson. Az összejövetel egy látványos és veszélyes mutatvánnyal kezdődött: a rendezvény főszervezőjének, Vágó Mihálynak a lánya, Vágó Luca két, egymás mellett párhuzamosan haladó kistraktoron hosszú ideig kézen állva ejtette ámulatba a nézőket.

Vágó Luca kézen állva egyensúlyoz a két előre haladó kistraktoron

Fotó: Orcsik-Ungai Ágnes

Ezután az Abonyi Torna és Akrobatikus Club tornászainak bemutatója következett: a lányok a levegőben szaltózva adtak elő egy hibátlan gyakorlatsort, a háttérben felsorakozott japán kistraktorok előtt.

Az Abonyi Torna és Akrobatikus Club tornászlányai szaltóztak a kistraktorok előtt

Fotó: Orcsik-Ungai Ágnes

A program a traktorhúzó versennyel folytatódott: a műsorvezető folyamatosan arra buzdította a nézőket, hogy álljanak a kötél mellé, és segítsenek elhúzni a beindított kis gépeket. A tíz és tizenöt lóerős járművek kerekei a levegőbe emelkedve, a kipufogóból sűrű füstöt engedve erőlködtek, de nem bírtak az emberi túlerővel. Azonban a nagyobbak, a negyvenhat illetve ötven lóerős Iseki Geas és Kubota traktorok már könnyedén nyerték meg az ember-gép erőpárbajt.

Hiába a padlógáz, a túlerő legyőzte a lóerőt

Fotó: Orcsik-Ungai Ágnes

Az erdővel körülvett tisztás másik részén, az ügyességi pályán eközben folyamatosan gyakorolhattak a résztvevők: narancssárga terelő bójákat kerülgetve kellett a kistraktorok hátuljára rögzített raklapon egyensúlyozniuk egy labdát. Egy csinos, fiatal lány is összpontosítva tekerte a kormányt, és gyakran hátrapillantva rótta ügyesen a köröket a tizenhét lóerős Kubota Aste kistraktorral. – Most először vezettem traktort, de nagyon élveztem! – árulta el mosolyogva Jeney Klaudia Leila, aki párjával Nyíregyházáról érkezett a találkozóra.

Jeney Klaudia Leila nagyon ügyesen vezette a kistraktort, habár életében most először próbálta ki

Fotó: Orcsik-Ungai Ágnes

Délután a kistraktor tulajdonosok a közeli szántóföldön munka közben tették próbára gépeiket: az ekével, magágykészítő kombinátorral felszerelt kis járművek megállás nélkül dolgoztak a földön. Vágó Mihály elhozott egy régi, Küne lovas vetőgépet, amivel árpát vetettek a helyszínen.

„Kicsi a bors, de erős!” – a kistraktorok a szántóföldön is bizonyítottak

Fotó: Orcsik-Ungai Ágnes

A találkozón traktorszépségversenyt is rendeztek, aminek a győzteseit egy-egy serleggel jutalmazták: első helyezést ért el Kailbach Attila az Iseki Geas 29 traktorjával, a második helyen Faragó Imre végzett a Yanmar YM 1100 gépével, míg harmadik lett Bende Zoltán a Mitsubishi suzie MT 1550D tulajdonosaként.

Egy régi, Küne lovas vetőgéppel árpát vetettek

Fotó: Orcsik-Ungai Ágnes

A látványban és élményekben gazdag nap végén minden kilátogató és résztvevő egyetértett Eckhardt Balázs műsorvezető zárszóként mondott útravalójával: „Senki nem halhat meg úgy, hogy nem volt az életében legalább egy traktorja!”

Japán traktor, japán kalap: a főszervező, Vágó Mihály minden részletre odafigyelt

Fotó: Orcsik-Ungai Ágnes

 


Képgaléria:


Tetszett a cikk?