Őszi desszert az ókori gyümölcsfáról

Őszi desszert az ókori gyümölcsfáról
október 08 15:45 2017

 

Elbúcsúztunk már a nyártól, de a gyümölcsszezonnak még koránt sincs vége. Az ősz beköszöntével újabb és újabb finomságok érnek be, melyek közül az egyik, a méltánytalanul kevés figyelmet kapó értékes törzses gyümölcsünk, a birsalma. A több ezer éves múltra visszatekintő növény terméséből készíthetjük el a szezon egyik legkedveltebb édességét, a birsalmasajtot is.

Az ókorban Kréta szigetén található Kydon városának környéke nevezetes volt hajdan a gyönyörű birsalmáiról, amely egykori nevét is innen kapta: küdoniai alma. Mai tudományos neve szintén ebből ered: Cydonia oblonga. A birsalma kifejezés a tizennegyedik, illetve a tizenötödik században jelent meg hazánkban, először bis alma, majd byssalma néven az akkori nomenklatúrákban. Birs almaként először 1590-ben Szikszai Fabricius Balázs nevezte ezt a gyümölcsfajt.

Jellegzetes illatú őszi gyümölcs a birsalma

A kezdetekben felfedezett jelentőségét jól mutatja az a tény, hogy a rómaiak átvették a görögöktől, mezőgazdasági szakíróik többször kitérnek rá, sőt még Cato is javasolja a birsalma házi kertekbe ültetését.

Magyarországon szintén kiskertekben találkozhatunk vele, nincs kialakult termőtája. A laza vagy középkötött, kissé meszes talajt kedveli. Legelterjedtebb fajtája a Bereczki birs, melynek gyümölcse háromszáz gramm átlagsúlyú, édes és illatos húsa főzéskor pirosodik. A másik ismert fajtája a Konstantinápolyi birs, ennek termése 250-300 gramm súlyt éri el. Mivel a birs önmeddő, vagyis saját virágporával nem termékenyül a virága, ezért vegyes telepítése ajánlott. Határozott koronát nem lehet nevelni a jellegzetes kusza növekedése miatt, ezért inkább bokorformát célszerű kialakítani. Jellemző kártevői a monília, a feketefoltosság, és az almamoly.

Hazánkban kiskertekben találkozhatunk vele leginkább

Októberben illetve novemberben szüretelhető, ha a termése sárga és illatos. Hűvös helyen hónapokig eláll, azonban ügyelni kell a külön tárolásra, mivel erős illatát átveszi a vele egy légtérben tárolt többi gyümölcs is.

A birsalma nyersen nagyon fanyar ízű, a magas csersavtartalom miatt, ezért többnyire feldolgozva fogyasztjuk. Mivel rengeteg értékes ásványi anyagot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, valamint többek között A, B1, B2, C, E, és P vitamint tartalmaz, emiatt nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Gyümölcsök között a legnagyobb pektintartalommal rendelkezik, amely a jellegzetes zselés állagát adja. A belőle készített egyik legkedveltebb édesség a birsalmasajt, mely hónapokig eláll.

Birsalmasajt elkészítése

Hozzávalók:

– 1kg birsalma
– 60 dkg cukor
– 1 evőkanál citromlé
– félbetört dióbél

A birsalmasajt nemcsak finom, hanem ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag őszi desszert

A negyedekbe vágott, magháztól megtisztított birsalmákat helyezzük egy főzőedénybe, majd öntsük fel vízzel, úgy, hogy az almákat éppen ellepje. Tegyük fel főni, majd körülbelül 20-25 perc múlva, ha a birsalma megpuhult, szűrjük le, húzzuk le a héját és pürésítsük. Ekkor öntsük bele a citrom levét is. Ezután folyamatos keverés mellett, kis lángon még további 40 percig főzzük, majd adjuk hozzá a cukrot is, és újraforrástól számított tizenöt perc múlva végezzünk dermedési próbát: egy kiskanállal vegyünk ki a pépből, és cseppentsük egy tányérba: ha azonnal megdermed, akkor elkészült. Ha viszont még nem, akkor főzzük tovább: a főzési időt befolyásolja a gyümölcs pektintartalma, a magasabb tartalmúak hamarabb dermednek. A masszát önthetjük bármilyen formába, de előtte béleljük ki fóliával. Még finomabbá tehetjük, ha szórunk bele félbevágott diót is. Körülbelül tizenkét óra alatt megszilárdul. Ezután vegyük ki a formából, hogy a birsalmasajt minden oldala érintkezzen levegővel, és minimum 2-3 napot hagyjuk szabadon, hogy a nedvesség távozni tudjon, és nehogy bepenészedjen. Ezután már csomagolhatjuk, és hosszú ideig eltárolhatjuk.

Az év végi ünnepekre kitűnő ötlet a saját készítésű és ünnepi csomagolású birsalmasajt ajándékozása azoknak, akik a személyes és egyedi meglepetéseket részesítik előnyben.

 

Fotók: Orcsik-Ungai Ágnes

Tetszett a cikk?
további cikkek

Kapcsolódó cikkek