Barna Orsi: A táncművészetről és a traktorozásról szól az életem!

Barna Orsi: A táncművészetről és a traktorozásról szól az életem!
június 06 11:10 2017

Magyarország dél-keleti részén egy széles, homokos dűlőúton haladunk, köröskörül gyöngyfehér hullámokként bukkannak fel egymás után a fóliasátrak. Szinte mindegyik váz új borítást kapott már, csak elvétve lehet látni egy-kettőt, mely magán viseli az időjárással szemben folytatott küzdelem nyomait. Ezeknél a szél fáradhatatlanul dobálja fel-alá a megtépázott anyagot. Egy éles kanyar után befordulunk a bejáróra, ahonnan rögtön szembetűnik a szép új tanya. Két pár barna gombszem a kocsi felé szaladva, hangosan csaholva jelzi a lakóknak az idegen jármű érkezését, egyúttal félreérthetetlenül adják a tudtunkra, hogy ez az ő felségterületük.

A négylábú ’csengők’ hangjára gyönyörű fiatal lány siet ki a házból széles mosollyal az arcán, és igyekszik lecsitítani a két fekete pulit. Barna Orsi egy igazi agrárlány: családi gazdaságba született, így teljesen természetes volt, hogy egészen kis korától kezdve részt vett a mezőgazdasági teendőkben. Már óvodásként segített a családjának krumplit válogatni. – Kilenc éves voltam, amikor a szüleim megvették a Foton Europard negyvenöt lóerős, összkerék meghajtású és szervó kormánnyal rendelkező traktorunkat – sorolja folyékonyan Orsi a műszaki adatokat. – Ahogy felültem rá, azonnal egy életre szóló kötődés alakult ki bennem a traktorozás iránt! – fűzi hozzá nevetve. – Tizenöt hektáron, félig szabadföldön, félig fóliasátor alatt termelünk szántóföldi illetve kertészeti növényeket. Az itteni talajadottságok a paprika, sárgarépa, burgonya, káposzta termesztésének kedveznek leginkább – avat be a részletekbe, miközben Garfield, a bájos vörös kiscica kíváncsian közelít felénk, majd kisgazdája lábához törleszkedik, aki azonnal a karjaiba veszi a doromboló állatot. – A családunk együtt csinál mindent, de ha bármilyen traktoros munkáról van szó, nem kérdés, hogy ki ül fel rögtön a Fotonra! – mosolyodik el a csinos lány – Amikor palántázunk, akkor én vezetem a traktort és tőlem függ, hogy mennyire lesz egyenes a sor. Ugyanakkor az esztétikára is oda kell figyelni. A kultivátorozást szintén én végzem, de az igazi nagy kedvencem, az öntöződob kihúzása! – teszi hozzá.

traktor

A gazdaságban a traktoros munkákat mindig Orsi végzi

Fotó: Agrodokk.hu

Beszélgetés közben az ezüstszínű traktor felé vesszük az irányt, amely egy nagyobb fóliasátor alatt várja a tavaszi munkákat. Mialatt Orsi felül a kedvenc járgányára, elmeséli, hogy édesapja tanította meg minden egyes fortélyra. – Elfogultság nélkül ki merem jelenteni, hogy ma már ügyesebben vezetek traktort, mint sok férfi! – mondja büszkén. – A falunkban több éve minden nyáron traktorshowt rendeznek. A családom biztatására 2015-ben beneveztem a női futamra, de akkor annyira izgultam, hogy az egyik akadálynál rossz irányba fordultam, ezáltal értékes másodperceket vesztettem, emiatt pedig nem sikerült helyezést elérnem. Persze rendkívül csalódott voltam, de ott rögtön megfogadtam, hogy következő évben újra megpróbálom, és az enyém lesz az a kupa! – idézi fel a történetet a lány. – Amikor tavaly nyáron elérkezett a verseny napja, és újból a traktoron ültem, az adrenalintól egy teljesen más állapotba kerültem: nem hallottam a külvilág zaját, nem láttam mást, csak a pályát magam előtt, és a helyes sebességváltásra koncentráltam! Hihetetlen érzés volt! Megnyertem a kupát! – és már mutatja is boldogan a fénylő serleget. – A futamomról készült egy amatőr videó, amit mindig jó érzés újra megnézni! – A képsorokat figyelve egy cseppnyi kétségem sincs a felől, hogy Barna Orsi győzelme nem csak a tudásának és az ügyességének köszönhető, hanem elszántságának is. Ez utóbbi életének egy teljesen más területén szintén nélkülözhetetlen.

traktorshow

Az ügyességi női futam boldog győzteseként a 2016-os traktorshow-n

Fotó: Agrodokk.hu

A másik nagy szenvedélyem a tánc. Rendkívüli fegyelmezettségre és kitartásra neveli az embert. Minden nap több órát gyakorolok, nem csak a táncművészeti iskolában, ahol tanulok, hanem otthon is folyamatosan. Szerintem a sikerhez elengedhetetlen a rengeteg munka- legyen szó táncról, vagy épp traktorozásról.

 


Képgaléria:

 

Folyamatosan várjuk minden vállalkozó kedvű hölgy bemutatkozó levelét az agrarno@agrodokk.hu email címre!

Kövessen bennünket az AGRODOKK – AGRÁRNŐK Facebook csoportunkban is!

 

Tetszett a cikk?
  Kategóriák: